Verschillende barometers

Verschillende soorten barometers

 U vraagt zich natuurlijk af welke verschilldende soorten barometers nou speciaal waren in de geschiedenis van de barometer. Hieronder hebben we een rijtje met ze allemaal onder elkaar gezet.

Een Barometer op water basis:

De eerste ‘werkende’ barometer was bedacht door Lucien Vidie, die de barometer ontwikkelde zoals je hiernaast ziet. Dit wordt de Goethe-Barometer genoemd, naar de man (Johann Wolfgang Von Goethe) die als eerste het concept bedacht om doormiddel van een barometer het weer te voorspellen. De Barometer van Vidie werkt als volgt: er zit water in het lichaam is halfgevuld met water, in de tuit die aan het lichaam vast zit, zitook water. In het plaatje hieronder zie je hoe je van deze barometer de weersvoorspelling kunt aflezen.

Kwikbarometer:

Torricelli barometer

De barometer die Torricelli had ontworpen werd in 1672 verbeterd door Christiaan Huygens. De buis bevat kwik (net zoals bij Torricelli), maar in het open been ligt boven op de kwik een niet mengende vloeistof (met kwik niet mengend). De vloeistof die er boven op ligt bevat ook nog eens een lagere dichtheid dan kwik, zodat het op het kwik blijft drijven als het ware. Hierdoor brengt een kleine verandering in het kwik een grote verandering in de vloeistof. Een groot voordeel bij deze methode was dat het kwik was afgesloten van de buiten lucht, want kwik dampen zijn er giftig.

De eerste barometer met een wijzerplaat was al in 1663 door Robert Hooke ontworpen. Bij een wijzerplaat drijft er iets op de vloeistof, als de vloeistof stijgt, stijgt hetgene wat op de vloeistof ligt ook. Hieraan kan een constructie worden bevestigt waardoor de wijzer op de wijzerplaat zal gaan draaien. 

 

Stormglas van Fitzroy:

 Fitzroy vond dat er veel onnodige levens verloren gingen op zee, door onverwachte stormen. Daarom verzon een betrouwbare barometer, een zo genoemde Fitzroy barometer. Hierbij combineerde hij een thermometer met een barometer om zo het komende weer te voorspellen. Deze barometer bestond uit een stormglas (vandaar ook vaak de bijnaam stormglas) en een lange ‘instructie tekst’.

In het stormglas zit kamfer, alcohol, water (gedestilleerd) en sommige zouten. De temperatuur beïnvloed het kamfer wat in het stormglas zit, als de temperatuur hoger wordt zal er minder kamfer zichtbaar zijn

 Hieronder zie je hoe je zo’n barometer kon aflezen: 

Heldere vloeistof Mooi weer
Kristallen op de bodem Dichte lucht, in de winter vorst
Troebele vloeistof regen
troebele vloeistof met kleine kristallen onweer
grote vlokken Drukken weer, bewolkte hemel, 's winters sneeuw
Draadvorming boven de vloeistof winderig weer
Kleine puntjes Vochtig weer, mist
Stijgende vlokken Wind in de onderste luchtlagen
kleine kristallen  In de winter mooi weer, sneeuw verwacht

Aneroïdebarometer of barometer van Vidi

Een aneroïdebarometer is een barometer die geen gebruikt maakt van kwik maar van lucht. Deze barometer heeft kleine doosjes (het zogenoemde doosje van Vidi) die aneroïde zijn (vacuüm). Bij stijging van de luchtdruk wordt het doosje ingedrukt, bij lage luchtdruk niet of minder. Doormiddel van een soort hefboom-systeem worden deze veranderingen omgezet in een beweging van een naald over een schaalverdeling. Dit mechanisme is hoogte en temperatuur gevoelig (de hefboom is namelijk van bimetalen gemaakt)

Barograaf:

De barograaf is in 1670 uitgevonden door Moreland. Bij een barograaf wordt het zelfde principe gebruikt als bij een aneroïde barometer, maar nu worden er meerder doosjes op elkaar geplaatst, vaak vijf. Hierdoor worden de metingen nog preciezer. Een ander verschil is dat bij een barograaf de metingen constant worden bijgehouden doormiddel van een registreerpen die over een papiertje schrijft die barogram wordt genoemd.

Het nadeel van een barograaf is dat hij wel trilling gevoelig is. Een barograaf moet dus op een schokvrije plaats staan, anders kloppen de metingen niet meer

Eco-celli barometer:

De eco-celli barometer is een barometer die net zo precies is als een kwikbarometer, maar geen gebruik maakt van kwik. Bij een eco-celli barometer wordt er gebruik gemaakt van gas. In het plaatje ziet zie je dat er linksboven gas zit, dit gas zet uit als de druk stijgt. Hierdoor wordt de vloeistof in de buis naar boven geduwd, zo kun je de drukverandering aflezen. Bij een eco-celli barometer wordt er niet alleen gebruik gemaakt van een barometer, maar rechts van de eco-celli barometer zie je ook een thermometer staan. Deze houdt de temperatuursverandering bij, hierdoor kun je de temperatuurinvloed er vanaf trekken. Hierdoor kun je vrij precies de luchtdruk meten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb